E-sport

Jeg har vel aldri tenkt på dette med elektroniske spill, som sport slik vi kjenner den tradisjonelle sporten. Men det er faktisk en sport, som har fått navnet E-sport. Det er mennesker som møtes til store turneringer, enten på et stort arrangement slik som vi kjenner The Gathering i Vikingskipet. Men det kan også være over nettet, slik at hver enkelt sitter hjemme og spiller. Jeg synes det er spennende å bli kjent med nye ting, og for meg er dette noe helt nytt. Slik jeg har forstått det, så er E-sport mest fordi som har kommet seg opp i nivå sammenliknet med vanlige gamere.

Økt siden tusenårsskiftet

Tidligere var dette en sport som var mest utbredt i Asia, men har kommet for fullt også i Europa og USA de siste 20 årene. Dette er en formalisert form for prestasjonsutøvelse eller konkurranse, hvor videospill står sentralt. Det er bruk av datamaskiner som regel i sammen med nettverk, som er kravet for at det kan kalles for e-sport (elektronisk sport)

Dette spillet spilles hovedsakelig av mennesker, men det finnes også spill som skjer mellom datamaskiner alene også

384 millioner mennesker verden over

For et par år siden passerte denne sporten 384 millioner mennesker, det sier jo litt om hvor stort dette er blitt. Dette er totalt med de som enten spiller over nett, turneringer og er deltakere på LAN-parties. I Norge er det flere store og små miljøer hvor det spilles, og det arrangeres en rekke både store og små konkurranser jevnlig.

384 millioner mennesker verden over
384 millioner mennesker verden over

Jeg skrev tidligere om The Gathering, som er en stor og viktig arena for denne sporten. The Gathering er ikke bare stort nasjonalt, men faktisk av de største i verden. Det er jo ganske imponerende at et lite land som Norge, har klart dette i global målestokk.

Sporten vokser

Det er mange nordmenn som driver med e-sport, men den store interessen for dekningen av den – kom så sent som i 2012. Det finnes deltakere som spiller både i den organiserte formen for sporten, men også den uorganiserte delen er sterkt voksende her til lands.

E-sport-liga
E-sport-liga

E-sport-liga

Gamer.no står for den største e-sport-liga i Norge, og den består av forskjellige spill: Global Offensive, Counter-Strike, StarCraft II, League Of Legends, Dota 2 og Heroes og Warcraft.

I 2015 var det Telenor som kom inn i bildet, og navnet på ligaen er der for «Telenorligaen» i dag. På samme tidspunkt så økte de premiepotten til nesten 300.000, – for de to neste sesongene. Sendingene går hver helg, på Gamer.no både lørdag og søndag.

TV-2

TV-2 Sumo har sin egen liga, som kalles for Altibox – ligaen. Denne ligaen har 110 spillere, som tilsammen kjemper om en premie på 180 000. Hovedsakelig spilles det i de samme spillene, som de man finner i Telenorligaen. I denne ligaen er det kun inviterte lag son får spille, og konkurransen sendes hver lørdag på TV-2 Sumo.

Det er ikke noen tvil om at e-sport har kommet for å bli, og det er en spennende utvikling vi ser i denne bransjen. Det at det kommer flere aktører, tror jeg det er liten tvil om.